Foto
Voordat Tessa van Zadelhoff bij ons in de klas kwam hadden wij al het één en ander gehoord over haar via Bernolf. Tessa is een leerkracht op basisschool de Kleine Beer in Berlicum. Voor haar klas heeft zij een Twitter account aangemaakt @warempel. In de klas gebruikt ze dit Twitter account voor de klas om deze in te zetten bij lessen OJW.

Hoe gebeurt dit?
Tessa is een soort reisbureau gestart met haar klas. Mensen kunnen via de Twitter account van haar klas een hele reis navragen. Hierbij geven zij aan: waar zij naartoe willen, wat voor soort reis het is, hoe ze er naartoe willen enz. De kinderen gaan aan de hand van deze informatie de best mogelijke vakantie samenstellen voor deze mensen. De kinderen gaan dan op zoek naar accommodaties, wat er te doen is in de stad/plaats, waar het beste eten is enz.

In het begin deed zij zelf de verschillende opzetjes maken, maar na een tijdje kreeg zij echte aanvragen. De kinderen konden dit niet geloven en zeiden dat ze het zelf was. Tot hun grote verbazing was het echter iemand anders en konden zij aan de slag voor echte mensen.

Wat doet het met de kinderen?

De kinderen mogen zo via Twitter communiceren. Door middel van social media is er heel veel mogelijk. Denk maar aan de mogelijkheid van Twitter. Via Twitter is er de mogelijkheid om met heel de wereld te communiceren. Daarbij is het mogelijk verschillende thema's bij elkaar te stoppen. Als je geïnteresseerd bent in een thema ga je daar automatisch personen bij volgen. Zo blijf je op de hoogte van de dingen die jou boeien.

(Bron: Willemse, R., Wij zijn allemaal Twitterspreeuwen, La Verbe)

Van mezelf kan ik ook herinneren dat ik het leuk vond om zelf dingen te gaan onderzoeken. Daardoor kan ik ook goed in zien dat kinderen het leuk vinden om ditzelfde te gaan doen. En omdat zij in een ander tijdperk opgroeien, is het leuker om gebruik te maken van de pc's.

Wereldwijd
Tessa is zelfs met haar idee in de prijzen gevallen. Bij het EK in Moskou is zij in de prijzen gevallen waardoor zij naar Washington mocht om daar haar idee te presenteren. Helaas werd daar niet de hoogste prijs behaald maar Tessa vond het toch een leuke ervaring. Wat begon als een project in de klas is uiteindelijk wereldwijd gepresenteerd.

Methode afwijking

Met haar project is Tessa van de methode afgeweken. Persoonlijk vind ik dat dit af en toe ook wel moet kunnen. Het is natuurlijk wel zo dat je de kerndoelen van dat schooljaar nastreeft. Anders krijg je van school ook vaak geen GO om dit soort projecten te starten. Maar voor mijzelf denk ik ook wel dat ik dit soort dingen aan durf. Je moet de kinderen de kans gunnen om te werken met nieuwe media. Ze zijn daar al veel verder in dan dat wij denken.



Leave a Reply.