Foto
Op de website van ICT in onderwijs Nieuws(www.ictnieuws.nl) vond ik een artikel over het serieus gamen. Hierbij wordt aangehaald dat sommige games in het onderwijs goed kunnen worden ingezet in het onderwijs.

Geciteerd uit het artikel:
Voor de inzet van games in het onderwijs is de techniek een gegeven. Maar het gaat niet om die techniek, maar om de manier waarop die wordt ingezet. De docent die een game als leermiddel kiest is de sturende factor. Spelen is leuk, maar ook leerlingen willen leren, leer-efficiëntie moet goed in de gaten worden gehouden. Onderwijs is voor leerlingen geen spelletje, daarom zal een serious game pas serieus zijn als het leerdoel zo snel mogelijk wordt gehaald.

Foto
Ik ben het daar wel mee eens. Een game is voor kinderen leuk om te spelen. Sommige games zijn zo gemaakt dat het kind er nog van leert en goed moet nadenken. Een voorbeeld hier van is bijvoorbeeld 'De Sims'. Een leuk spel waarbij je een gezin speelt dat in de stad woont. In de eerste versie van 'De Sims' was het de bedoeling dat je met je eigen gezin carrière maakt en steeds meer vrienden maakt. Deze vrienden kun je uitnodigen door middel van de telefoon. Hoe meer geld je hebt, des te groter je, je eigen huis kunt maken natuurlijk. Net zoals in het echte leven. De Sims kwam echter met steeds meer uitbreidingen. Had je bij de Sims 1 alleen de mogelijkheid om in je eigen huis te staan, bij De Sims 2 kon je al door de stad lopen. Zo kon je mensen ontmoeten. Ook was je gezien er soms aan toe om er op uit te gaan. Hoe langer je in huis blijft des te depressiever je poppetje werd. Deze situatie zie je natuurlijk in het echt ook terug. Later kwamen veel meer uitbreidingen waarbij je het echte leven naspeelt. Een leuk spel waar een gedachten achter zit. De speler moet het gezin in leven houden door middel van het echte leven.

Serious games
Als je van entertainment games al zoveel kunt leren, moet dat
bij serious games in het bijzonder gelden. De makers van deze
spellen hebben er immers bewust leerdoelen in verwerkt. Dat
kan gaan van het oefenen van de tafels van 1 tot en met 10 in
een puzzel tot het leren werken met een machine door
opdrachten te vervullen met de 3D-evenknie van het apparaat
in een virtuele omgeving. Slimme programmeurs vertalen
complexe problematiek uit het ‘echte’ leven naar de gameomgeving.
Door een verkeerde aankoop te doen in een economiespel,
zie je de waarde van je aandelen direct kelderen. En
die van je tegenstander omhoog schieten!
(Bron: Mijland, E., 2009, Van gamen leer ik meer dan van school, COS, jaargang 27 nummer 3 2009)


De games zijn te verdelen in verschillende genres. Geciteerd uit het artikel:
  1. Platformgames, hier ga je al klimmend en springend naar een ander spelniveau (level).
  2. Shooters, al schietend baan je je als speler een weg door een vijandige wereld.
  3. Adventures, al puzzelend beweegt de hoofdpersoon zich door diverse werelden.
  4. Strategie, zijn spelen waar je de wereld verovert of een ontwikkeling probeert te maken.
  5. Rollenspellen, als speler neem je de gedaante van een persoon (avatar) aan die in een bepaalde wereld een rol heeft.
  6. Racespellen, hierbij krijgt de speler controle over een voorwerp dat een bepaalde weg moet afleggen
  7. Actiespelen, zijn vaak een combinatie van de hierboven genoemde. Vaak nemen een paar personen het al schietend, rennend, puzzelend op tegen een vijand.
  8. Instructiegames, hiermee wordt de speler aangezet tot handelen, meestal zijn dat sportieve verrichtingen.
Het ligt er natuurlijk aan wat voor soort spel je de kinderen laat spelen. Ga je voor alleen shooters(2), is het mogelijk dat kinderen door draven in hun fantasie. Bij shooters wordt meestal gedacht aan de spellen zoals Call of Duty. Deze spellen zijn natuurlijk voor 18+. Sommige kinderen krijgen hier andere bedoelingen mee dan het eigenlijk is. Sommige kunnen fantasie niet met de realiteit onderscheiden. Daarom is het ook belangrijk de kinderen mee te geven met wat voor games ze in aanraking komen.

Foto
Bij volwassenen is het natuurlijk ook zo dat ze via een game soms iets spelen. Denk daarbij aan een vliegsimulator of een autosimulator. Soms mogen mensen alleen eerst hier in hun kunsten laten zien voordat ze het in het echt mogen spelen. Dit is ook een voorbeeld van een game. Zouden kinderen dan ook niet via een game iets leren?

Foto
Ik denk dat het goed is om soms iets van een game in te zetten bij het spelen. Zoals het artikel ook al zegt moet je wel onderscheid maken met wat voor games. Een game zoals Call of Duty of Hitman kan natuurlijk niet. Een spel zoals De Sims of Age of Empires(geschiedenis spel) is natuurlijk makkelijker in te zetten. Maar moet je wel daarbij je doel van te voren voorstellen. Soms is het ook leuk om een game te spelen in de klas. Denk daarbij ook aan de Wii. De game Wii fit is een goede manier om kinderen in beweging te houden. Sommige kinderen zitten tegenwoordig te vaak achter de computer waardoor beweging niet meer vanzelfsprekend is. Een Wii is makkelijk aan te sluiten op het digibord. Daardoor is het makkelijk te zien voor kinderen en houd je het leuk.

Ik ben nog steeds van mening dat het af en toe wel leuk is om een game te spelen in de klas. Zoals al vaker beschreven is het wel van belang welk game je speelt. Je stimuleert de kinderen en ze leren er ook van. Zelf denk ik aan de volgende games die in gezet kunnen worden: Age of Empires, Sim City, The Sims, Fifa(oog-hand coördinatie en voetbal+regels), een simulator(Auto, vliegtuig), Pro Cycling Manager en Wii Fit. Ben ik nog wat vergeten, hoor ik graag van jullie wat er nog meer zijn. Ook hoor ik graag wat jullie mening is over dit onderwerp. Wel of niet inzetten in de klas?

Het volledige artikel is hier te vinden: http://www.ictnieuws.nl/platform_detail.php?ID=90

In het artikel staan overigens leuke tips voor online games en platforms om zelf games te maken.




Leave a Reply.