Cyberpesten is laf. Heel erg laf! Daarom is er deze interactieve poster gemaakt. Hier worden een aantal gevaren getoond in filmpjes.

Deze poster is gemaakt met de tool Glogster. Met deze tool kun je makkelijk posters maken. Hierbij kun je filmpjes, tekst en plaatjes makkelijk toevoegen.
 

Onderstaand artikel kwam ik tegen tijdens het surfen op het internet:
Peuters en kleuters groeien op in een wereld van TV, computers, mobieltjes en games. Deze media bieden ukkies ongekende mogelijkheden, zeker wanneer ouders dit goed begeleiden. Maar hoe stimuleer je de positieve effecten en wanneer moet je juist opletten en bijsturen? Daarom lanceert Mediawijzer.net in mei de campagne: Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters.

Een maand vol concrete handreikingen hoe ouders hun Media Ukkie kunnen helpen om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden. Met handige tips, de MQ-test; de mediawijsheid-test voor ouders en de verkiezing voor de beste media voor ukkies (Media Ukkie Award 2012).
Foto
Mediawijzer.net
Mediawijzer.net heeft tot doel mediawijsheid in Nederland te bevorderen. Mediawijzer.net is een netwerkorganisatie waarin meer dan 600 organisaties, bedrijven en instellingen op het gebied van media zich hebben verenigd. De netwerkpartners van Mediawijzer.net verzorgen aansprekende projecten, spraakmakende initiatieven, solide onderzoeken en bundelen kennis die de Nederlandse burgers helpen hun mediawijsheid te vergroten. www.mediawijzer.net

(Bron: http://www.vives.nl/)

Mijn mening over dit initiatief laat weten dat ik het wel een goed initiatief vindt. Ouders krijgen te maken met een snelle groei van technologie. Kinderen willen zo graag met verschillende dingen in aanraking komen dat ze soms doorslaan. Sommige ouders weten hier goed mee om te gaan, anderen niet. Voor deze is het dan juist handig om met deze opvoeding mee te doen. Het is voor de kinderen ook beter om dit te sturen. De kinderen blijven anders hangen in het media en raken er makkelijk aan verslaafd. 

Op Mediawijzer.net staan verschillende dingen voor jong en oud op. Zo is er een kopje Dossiers waarbij je zelf een thema kunt kiezen. Zo is er media, zelf media maken, opvoeding en media en ook media voor senioren. De website biedt veel mogelijkheden aan, zodat veel mensen er baad bij hebben. Ik ga komende tijd op deze website is goed kijken wat er nog meer mogelijk is. Deze uitkomst zal ik later in mijn blog schrijven. Tot nu toe, ben ik alleen maar positief over deze website.  

 
Via iMindMap heb ik in kaart gebracht via een woordveld wat ik digitaal doe. 
 
Twee filmpjes over de nieuwe concepten van Apple. De iPad 3 en iPhone 5.

 
Een inspirerend filmpje waarbij de technologie in de toekomst aan glas gekoppeld is. Geen onhandig grote apparatuur. Wat vind jij er van?

 
Timerime is een handige tool waarbij een tijdslijn online gemaakt kan worden. Gratis en handig te gebruiken voor Geschiedenis lessen. Kinderen kunnen zelf dingen opzoeken en in de tijdlijn zetten. Daarbij is het ook nog mogelijk om afbeeldingen, geluiden of video's toe te voegen. Kortom: Een handige tool waarbij kinderen zelf op een leuke manier te werk gaan.

Hieronder heb ik 2 tijdlijnen staan. De eerste is een voorbeeld dat ik zelf heb gemaakt(een simpele versie). De tweede is een uitgebreide versie waarbij van alles te zien is. 
 
Een iMindMap is een handige tool waarbij je een woordveld maakt. Met deze app kun je verschillende kleuren en afbeeldingen toevoegen. Hier onder heb ik een voorbeeld waarbij wij zelf in de les een Mindmap hebben gemaakt over ons zelf.
 
De eerste week van de minor Kind, Leren en Media zit er op. Na een intensieve week waarbij verschillende tools al werden ingezet, heb ik steeds meer zin in deze minor. In deze minor hebben we de begeleiding van 3 toffe mensen. Namelijk Bernolf Kramer, Aukje Meens en Stefan van Beurden. Dit zijn nog jonge mensen die veel passie hebben voor dit vak en voor ICT in het algemeen.

Ik heb deze minor gekozen, omdat ik zelf wil weten hoe ik de verschillende ICT mogelijkheden in kan zetten tijdens lessen. De ontwikkeling van ICT gaat zo snel, dat niet altijd alles bij te houden is. Ik ben opgegroeid met een computer waar nog geen internet op zat. Daarbij konden we maar een aantal spelletjes spelen. Mijn eerste spelcomputertje was een kastje met het spel Tetris. Daarna kwam de Nintendo GameBoy. Een hele vooruitgang. Het spel werd realistischer en de spellen werden steeds leuker. Ik was vaak bezig met een avontuur spel of voetbal. Mario, Kirby en Spiderman waren mijn favoriet. 2d was het nog allemaal. Dat kunnen de opgroeiende kinderen van dit tijdperk zich niet eens voorstellen. Alles is 3d en het wordt steeds realistischer. Net of het gewoon echt is. Door de jaren heen was het wel nodig om een steeds betere computer aan te schaffen. De software werd zwaarder en internet was op komst. De games werden ook steeds zwaarder, waardoor je toch bleef zeuren bij je ouders om een betere computer te kopen.

Er is ook zoveel mogelijk op dit gebied en er is zoveel mogelijk met een digibord. Helaas krijgen wij daar geen lessen in op de PABO. Daardoor is het verstandig om altijd zelf dingen uit te zoeken. Het is daarom misschien dat iedereen de software van het digibord thuis kan installeren en daarmee kan experimenteren. Daarom zijn er al een aantal iPads uitgereikt aan de studenten om daar al vast mee te experimenteren. Heel veel hebben deze namelijk nog niet en veel kinderen kunnen met dit soort dingen al snel uit de voeten. Daarom is het voor ons als studenten die met deze minor werken, handig om handigheid te hebben met dit soort apparatuur.

Aan de andere kant heb ik deze minor gekozen, omdat ik zelf ook een opleiding heb gevolgd waarbij ik veel achter de computer heb gezeten. De volledige naam van deze opleiding luidt: 'Middenkader functionaris Mediavormgever'. Bij deze opleiding zijn er 3 uitstroommogelijkheden. Namelijk: Animatie, Art & Design en Interactieve media. Ik heb gekozen voor animatie. Hierbij ging ik te werk om animatie video's te maken in 2d en 3d. Op de pagina Mediavormgever staan verschillende werken van mij. Uiteindelijk heb veel ervaring op gedaan door veel te werken met de computer. Hierdoor is het voor mij makkelijker om met deze minor aan de slag te gaan. Het ontwerpen gaat mij al goed af. Alleen wat ik moet ontwerpen en hoe ik dit kan inzetten is voor mij nog een raadsel. Daarom blijft dit voor mij een doel om dit beter onder de knie te krijgen.

In de eerste week is ook het Twitteren bij iedereen begonnen. Zelf had ik al een Twitter account. Deze gebruikte ik vooral voor privé gebruik. Beetje leuk dingen posten en soms reageren op anderen. Nu ben ik er van overtuigd dat er veel meer mogelijk is met Twitter. Mensen volgen met dezelfde interesses, hashtags gebruiken, noem het allemaal maar op. Twitter heeft zoveel te bieden. Zelf ben ik daar ook nog voor aan het zoeken hoe ik dit allemaal in kan zetten. Ik moet dus ook weten hoe het allemaal gebruikt kan worden voordat ik hiermee aan de slag kan gaan. Dit hoop ik ook de komende 10 weken te leren.

Ook iets handigs om doelen te formuleren is SMARTI.
(S)pecifiek
(M)eetbaar
(A)cceptabel
(R)ealistisch
(T)ijdsgebonden
(I)nteressant en inspirerend

Als een doel aan al deze eisen voldoet is een doel makkelijker te halen. Alle aspecten denk je over na en benut je in een doel. Dat maakt SMARTI handig.