Wil je met je klas een eigen nieuwsuitzending maken? Wil je het zo professioneel mogelijk maken? De tool Online Teleprompter is daarvoor een handige tool om zelf een autocue te maken. 

Kinderen kunnen hier zelf aan de slag gaan. Eventueel is deze tool handig om te lezen op tijd. Met maximaal 2000 karakters kun je leuke teksten invoegen.
Zelf zou ik deze tool in kunnen zetten. Ik zal hem dan inzetten bij een nieuws uitzending. Bij deze nieuws uitzending zal ik ook echt van te voren met de kinderen filmpjes maken in de school. Het zal dan leuk zijn om elke week met de kinderen een weekjournaal van de school te maken. Persoonlijk zou ik dit dan doen bij een groep 7 of groep 8.

Voordelen bij deze tool is dat het makkelijk te maken is via internet. Tijdens een uitzending en het filmen kun je een laptop onder de camera zetten. Zo lijkt het net of er in de camera gekeken worden.

Nadelen zijn er ook. Er moet een laptop verplaatst worden. En wat eigenlijk de bedoeling bij een nieuwsuitzending maken is het presenteren. Bij presenteren moet je eigenlijk voor de klas de klas in kijken. Wat je doet bij een autocue is niet de klas in kijken. Wat je dan wel kunt doen is eventueel een nieuwsuitzending maken met een groepje. Daarna laat je die op het digibord zien in de klas.

Zelf ben ik dan voorstander van het zelf maken in een groepje. De kinderen gaan dan zelf aan de slag en moeten zelf de nieuwsuitzending maken. Ze leren meer met een camera te werken en de autocue kan goed gebruikt worden. Zo kan de tool goed ingezet worden op een makkelijke manier. 
 
Op 16 mei gingen wij langs met de Minor KLM bij Kennisnet in Zoetermeer. Kennisnet laat in een ruimte verschillende voorwerpen en tools zien die in te zetten zijn in het onderwijs. 
Na een aantal rondes te hebben bezocht en mee gespeeld is de enige tool waarmee ik wil en kan experimenteren: Sifteo Cubes.
Foto
De Sifteo Cubes zijn verschillende blokjes waar een computer in zit. Deze blokjes zijn met elkaar te linken waarbij een heel figuur gemaakt kan worden. Deze Sifteo Cubes zijn makkelijk in te zetten bij verschillende lessen. Zelfstandig werken, Geschiedenis, Aardrijkskunde etc. Ook kunnen er verschillende spellen op gespeeld worden voor je motoriek. Hierbij worden logica spelletjes gespeeld waarbij de blokjes steeds verplaats moeten worden. 

De interactieve blokjes zijn gelinkt aan elkaar en aan een computer. Van een afstand kunnen deze dan aangezet worden. Het is dus ook mogelijk om deze te linken aan een digibord, waardoor deze te zien is op het bord. 

 
Een zeer handige tool gevonden. MyRebus.
Tik de woorden in op het scherm en de rebus wordt automatisch gemaakt. Soms met wat moeilijke plaatjes, maar toch handig voor ICT gebruik bij kinderen in de bovenbouw!
Hier boven staat een voorbeeld van een rebus. Zoals je ziet kan het soms moeilijk zijn voor kinderen wat de plaatjes betekenen. Misschien is deze tool daarom handig in te zetten bij oudere kinderen. 
 
Cyberpesten is laf. Heel erg laf! Daarom is er deze interactieve poster gemaakt. Hier worden een aantal gevaren getoond in filmpjes.

Deze poster is gemaakt met de tool Glogster. Met deze tool kun je makkelijk posters maken. Hierbij kun je filmpjes, tekst en plaatjes makkelijk toevoegen.
 

Onderstaand artikel kwam ik tegen tijdens het surfen op het internet:
Peuters en kleuters groeien op in een wereld van TV, computers, mobieltjes en games. Deze media bieden ukkies ongekende mogelijkheden, zeker wanneer ouders dit goed begeleiden. Maar hoe stimuleer je de positieve effecten en wanneer moet je juist opletten en bijsturen? Daarom lanceert Mediawijzer.net in mei de campagne: Media Ukkies: mediaopvoeding voor peuters en kleuters.

Een maand vol concrete handreikingen hoe ouders hun Media Ukkie kunnen helpen om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden. Met handige tips, de MQ-test; de mediawijsheid-test voor ouders en de verkiezing voor de beste media voor ukkies (Media Ukkie Award 2012).
Foto
Mediawijzer.net
Mediawijzer.net heeft tot doel mediawijsheid in Nederland te bevorderen. Mediawijzer.net is een netwerkorganisatie waarin meer dan 600 organisaties, bedrijven en instellingen op het gebied van media zich hebben verenigd. De netwerkpartners van Mediawijzer.net verzorgen aansprekende projecten, spraakmakende initiatieven, solide onderzoeken en bundelen kennis die de Nederlandse burgers helpen hun mediawijsheid te vergroten. www.mediawijzer.net

(Bron: http://www.vives.nl/)

Mijn mening over dit initiatief laat weten dat ik het wel een goed initiatief vindt. Ouders krijgen te maken met een snelle groei van technologie. Kinderen willen zo graag met verschillende dingen in aanraking komen dat ze soms doorslaan. Sommige ouders weten hier goed mee om te gaan, anderen niet. Voor deze is het dan juist handig om met deze opvoeding mee te doen. Het is voor de kinderen ook beter om dit te sturen. De kinderen blijven anders hangen in het media en raken er makkelijk aan verslaafd. 

Op Mediawijzer.net staan verschillende dingen voor jong en oud op. Zo is er een kopje Dossiers waarbij je zelf een thema kunt kiezen. Zo is er media, zelf media maken, opvoeding en media en ook media voor senioren. De website biedt veel mogelijkheden aan, zodat veel mensen er baad bij hebben. Ik ga komende tijd op deze website is goed kijken wat er nog meer mogelijk is. Deze uitkomst zal ik later in mijn blog schrijven. Tot nu toe, ben ik alleen maar positief over deze website.  

 
Via iMindMap heb ik in kaart gebracht via een woordveld wat ik digitaal doe. 
 
Twee filmpjes over de nieuwe concepten van Apple. De iPad 3 en iPhone 5.

 
Een inspirerend filmpje waarbij de technologie in de toekomst aan glas gekoppeld is. Geen onhandig grote apparatuur. Wat vind jij er van?

 
Timerime is een handige tool waarbij een tijdslijn online gemaakt kan worden. Gratis en handig te gebruiken voor Geschiedenis lessen. Kinderen kunnen zelf dingen opzoeken en in de tijdlijn zetten. Daarbij is het ook nog mogelijk om afbeeldingen, geluiden of video's toe te voegen. Kortom: Een handige tool waarbij kinderen zelf op een leuke manier te werk gaan.

Hieronder heb ik 2 tijdlijnen staan. De eerste is een voorbeeld dat ik zelf heb gemaakt(een simpele versie). De tweede is een uitgebreide versie waarbij van alles te zien is. 
 
Een iMindMap is een handige tool waarbij je een woordveld maakt. Met deze app kun je verschillende kleuren en afbeeldingen toevoegen. Hier onder heb ik een voorbeeld waarbij wij zelf in de les een Mindmap hebben gemaakt over ons zelf.